![]() | |
Forumdan Yararlanmak İçin Önce Geyik Merkezine'e Üye olman Gerekiyor.Buraya Tıklayarak Ücretsiz Üye Olunuz. (Reklamları görmezsiniz)
| ||||||||
| Siyaset Siyaset Sadece burada Serbest |
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 (permalink) |
| Administrator Üyelik tarihi: 13 Ekim 2007 Bulunduğu yer: (: SyMrNa :)
Ruh Halim: | Uğur Dündar açılış anonsu yapıyor: Aralarında çok ağır ithamlar yaşandı. Her iki deneyimli ve değerli siyasetçinin kullandığı üslup kendilerine yaktıştıramadığımız rahatsız edici üsluptu. TBMM çatısı altında ilk kez gerçekleştirdiğimiz bu açık oturumun amacı, bu iddiaların belgelerle netleştirilmesi ve zihinlerdeki soru işaretlerinin kaldırılmasıdır. Ben tartışma boyunca iki siyasbetçinin siyasi etik sınırlarını zorlamayacaklarına, kırıcı olmayan üslup kullanacaklarına inanıyorum. Tartışmanın demokrasimize yararlar getirmesini diliyorum. Tartışma konulardan ibaret olacak, dışarıdan sorular alınmayacak. İkisine de başarılar diliyorum. AKP'li Fırat: Çok sert bir tartışma olacak ama düello değil. Biz siyasetçiyiz. Birileri hayal kırıklığına uğrarsa özür dileriz. Hayırlı olmasını diliyorum. CHP'li Kılıçdaroğlu: Ben de size ve AKP'li Fırat'a teşekkür ediyorum. Bu toplantı düello toplantısı değil. Siyasete ahlakı egemen kılma toplantısı olacak. Sokaktaki insanın soramadığı sorma stoplantısı olacak. Bu toplantıda tüyü bitmemiş yetimin hakkının nasıl arandığı görülecek. İlk söz hakkı CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu'nda Kılıçdaroğlu: 'İlk iddiam şuydu: Sayın Başbakan, Fırat'ın iftira attığını ispatlarsam istifasını isteyecek misiniz? diye sormuştum ilk iddiam bu. Değerli basın mensupları yaşmım boyunca hiçkimselye iftira atmadım İftira sözcügü benim kitabımda yoktur. Şimdi size bir belge gösteriyorum. bu belge bir ihbar dilekçesi. Dilekçenin altında fırat'ın imzası yazılı. Adı geçen gümrük kontrolörünün servet beyanı karşılaştırıldığında varlığı görülecektir, Mal varlığını onların üzerine geçirdiği... Sayın Fırat sırdadan bir politikacı değildir. Bu dilekçe üzerine Başbakanlık işleme alıyor, dilekçe Ukrayna hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti gümrük idaresine yazı yazıyor. Menas dış tiacaretin faturalarının sahte olabileceği yazılıyor. Bu olaydanh sonra Fırat, kontrolörü şikayet ediyor. Başbakan onay veriyor. Olay inceleniyor. Kendisi, kardeşleri, küçük çocukları dahil onlar, bu kontrolör arkadaşın 7 sülalesi inceleniyor. 2 müfettişin sonucu bu: Soruşturma olmadığına karar verilmiştir diyor. Bir politikacının müfettiş hakkında mal varlığını çocuklarının üzerine geçirdiği beyanından sonra 2 müfettişin aylar süren çalışması fiyaskodur. Muhbir ben değilim. Ortaya çıkan belge, kontrolör arkadaşımızın aklanmış olmasıdır. Fırat bununla da yetinmiyor. bu arkadaşımızı görevini kötüye kullanmaktan mahkemeye verdi. Mahkeme kararı: iddiadan öteye gitmediğini, sanığın bu kasıtla hareket etmediği... Beraatine karar vermiştir. Kim müfteridir? Kim müfteri değildir? Sayın Fırat bir tv kanalında konuşurken bir sanatçının açmış olduğu davanını durduğunu söyledi. Oysa o dava çoktan sonuçlanmıştı. Bir politikacı halkın önün çıkarken her sözü sonradan düzeltilecekse güveni şüpheye düşer... Sayın Fırat'ın ortaya koymuş olduğu muhbir suçlamasının doğru olmadığını ve bu suçlamayla kimin muhatap olması gerektiğini gösteriyorum., AKP'li Fırat: Ben muhbir değil müfteri dedim. Sn. Kılıçdaroğlu hayali ihracat iddasında bulundu. Benim ortağı olduğum şirketin hayali ihracat ve uyuşturucu ticareti yaptığını iddia etti. Ben siyasetçi olmanın ötesinde TC Vatandaşıyım, TC Anayasası'nın verdiği tüm hakları kullanmak hakkına sahibim. Bu tahkikatı yürüten kimse 2002 seçimlerinde Diyarbakır CHP aday adayı mıydı? Bu soruya cevap istiyorum. Benim hakkımda iddianın haksız olduğu iddiasılyla kullandım. Belgelerin bir kısmını okuyor.. Aslında tümünü okumak lazım. Ne diyor bu belge? Mal beyanı yönünden suç oluşmadığı fakat beni haksız yere suçladığından dolayı mahkemeye sevkine karar veriyor. İhbar ettiğim olayda; Sayın Fırat bizim şahsiyetimizi zedelemiştir denilerek dava açıldı. Dava manevi tazminat. Karar çok enteresan: Hak arama sınırsız değildir. Kişi zarar vermek için hak kullanamaz. Bu meselenin üzerinde çok fazla ilgili değil. Asıl meselemize dönelim. Şirketimin hayali ihracat yapmış olduğu iddiasıyla karşılaşıyorum. Uğur Dündar: Önce siz hayali ihracat iddiasına cevap verin Fırat: İspat etsin hemen istifa mektubumu size sunacağım. Siz de Sn Kılıçdaroğlu'na verirsiniz, Meclis Başkanılğına götürme zahmetine katlanır... Kılıçdaroğlu: Halka doğruları söyleyeceğiz ama bürokratlar arasında AKP'den de adaylar vardı. Eğer Başbakanlık, bir ihbar üzerine müfettişler araşktırıyorsa... Kim ihbar ediyor ben değilim. Ben söylemiyorum. Belge söylüyor. Şimdi Uyuşturucu işine... (İtiraz geldi Fırattan) Tabii... İddiam şuydu değerli arkadaşlar: Fırat'ın ortağı olduğu Menas hayali ihracat yaptı mı yapmadı mı? Değerli arkadaşlar Menas Mersin'de ihracat yapıyor. Devlet teşvik ediyor. Bir olay oluyor, ihracat yapılıyor fakat beklenen dövizler gelmiyor Türkiyeye... Hazine müsteşarlığında Orhan Tur olayı soruşturuyor. Menas olayını da... Rapor sonucunda diyor ki; İhracat yapılmış gibi gösteriliyor, döviz girmiyor. İç piyasadan toplanan döviz Mersin Serbest Bölgeye yatırırarak ihracatk teşvik primi alıyorlar... Firma diyorki, 1918 sayılı yasa bağlamında kaçakçılık bağlamında Tur'un raporuna bağlı olarak soruşturma açıyor. Bu iş MENAS yönetim kurulu başkanına soruluyor. aldığınız desteklemeyi geri verdiniz bu hayali işlem midir? Başkan itiraz ediyor. Dava açılıyor. Mersin idare mankemesinde... Sonucunda: İhracata ödenen parasal teşviklere dair primin gernçekte ihracat ixlemi yapmadan, para transferi gerçekleştiğine... Paranın iadesine hukuki engel yoktur... Fierma itiraz ediyor. Temyiz dilekçesinde: Menas'ın merkez bankası ile para transferinde hayali ihracat durumuna düşürülümüştür deniyor. Merkez Bankası isteminde aynen şöyle: Primin işlem yapmadan, para transferi yaptığı sabit olması üzerine.. geri istenmesine... diyor. Danıştay: kara Usul ve hukuka uygun olup, temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikli olmadıığına oybirliğıile karar verilmiştir. Hayali ihracatk işlerinin yapıldığı dönemde Sayın Fırat, Yönetim Kurulu Başkan vekili.. Yani Fiilen orda. Nereden biliyorsunuz? diyeceksiniz.. Ticaret sicilinde var ama müfekttiş raporunda yazıyor... AKP'li Fırat: Elemanın CHP Milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı. Raporunu okuyorum. kılıçdaroğlu hep noksan okuyor... Mersin Cumhuriyet Savcılığı, dosyasında bunu inceliyor. Kovuşturmaya yer olmadığına karar veriyor. Bu karar nereden çıkıyor? Tarsus Ağır Ceza Mahkemesinin gümrük idaresi avukatının itirazına cevap veriyor. Savcılık reddediyor. Türk yargısına inanıyorlar mı? HEr vatandaş gibi niye sen bunu şikayet ettin? Vallahi CHP'li olduğunu bilseydin, kontrolörü şikayet etmezdim. Kararı sundum. Şimdi siyaset yapıyoruz bakın... siyaset dürüstlük sanatıdır aslında. Ben o şirketin 1996'da milletvekili olduğum andan itibaren yönetim kurulundan çekilmişimdir. Hangi tarihten 1993'de kurulan şirketin bütün yönetim kadrolarının nasıl değiştiği çok açık görülüyor. O tarihte ben anonim şirketin ortağıyım. Bizim tosun raporu düzenledi, müfettiş... 8-9 yere gidiyor. Bir tanesi Mersin Cumhuriyet Savcılığna gidiyor. eğer zahmet edip hükmü isteseydi bu belgeler eline geçerdi. İnanıyorum ki bu belgelerden sonra Kılıçdaroğlu bu ithamlarda bulunmazdı. Nereden geldiığini biliyorum. Haksızlık... Hiç birşeyi savunmamda mahkeme kararı olmadan konuşmayacağım dedim. Bir suretini keşke benden isteseydi. Bu konuda yapılan iddia asılsızdır, çirkindir. Bu dosyayı inceledikten sonra benden bir özür dilemesini beklerim. Kılıçdaroğlu: Elmadan birimiz armuttan bahsediyor. O raporla ilgili olarak giden dosya kaçaklığın takibiyle ilgilidir. Savcılık takipsizlik kararını zaman aşımını nedeniyle vermiştir. İki bürokrat zaman aşımına uğratırsa, savcı yapılacak işlem yapmazsa o bürokrattan hesap sormaz mısınız? Zaman aşımına uğratanlar terfi ettiriliyor bu bir... Benim sözünü ettiğim ile Fırat'ın söz ettiğinin ilgisi yok... Orhan Tur'un düzenlediği raporu gazetecilere dağıtın. Ben size kesinleşmiş kararı okuyorum. Bu iki raporu da düzenleyen arkadaşın siyasetle CHP ile alakası yok. Bakın bu raporda gümrük müfettişi ingiltereye soruyor. İngiltere memurları, ihracatın yapıldığı firmaya bakıyorlar: İnceleme yapıldığı maalesef böyle bir firma olmadığı... Terk edilmiş antrepoların bulunduğu,,, Kontrol edilecek faturaların bulunmadığı... İngiltere söylüyor bunu... 1998'de yapılan rapor, Fırat'ın o dönemde görevde olduğıunu gösteriyor. Ben size idare mahkemesinin ve danıştay kararlarını okudum. Yapılmayan ihracat diyor kararlar.... Fırat: Ben çok üzgünüm. Sn Kılıçdaroğlunun böyle bir şeye gireceğini düşünmemiştim. Demin bahsedilen mal Ukrayna'ya gidiyordu. Şimdi İngiltere'deyiz. 2003 tarihinde yapılmış bir ihracatı danıştay nasıl karar bağlamış? Bu kararla idare mahkemesinin kararı da tutmuyor. Bana yöneltilen suç ayrı, şimdi söylenen şeyler ayrı... Bir de zaman aşımı meselesi var. Dündar: Şu belgenin özetini anlatsanız? Mevzuatı okumak kafa karışıklığı yaratır... Fırat: burada zaman aşımından bu davanın düştüğüne dair tek ibare var mı? Hayali şeylerle... bu dava diyecek başka kararı göstereceksiniz... bu kaçakçılıktan deyip dava kapatılmıştır bunu.... Lütfen insanlarımızı aldatmayalım... Bir özür borcunuz varsa bunu söyler gidersiniz. Size süre; istediğiniz yerde tartışmaya hazırım ama sahte belge göstermeyin ve yalan beyanda bulunmayın. Zaman aşımı yok. Cumhuriyet savcılığı soruşturmaya yer olmadığına karar veriyor. Tarsus'taki mahkeme karar veriyor. O dosyaları çıkarın tartışalım. Bana evrak sallanmasın, Bir kopyası bana bir kopyası basına verilir. kılıçdaroğlu'nun belgelerini inceleyin ilişki varsa haklıdır. İlişki yoksa bundan sonra inanmayın. Uğur Dündar: Bu konularda zihinlerde netleşme olmadı. Bu konuyu kapatıp ikinci bölüme geçmek istiyorum.... Kılıçdaroğlu: Belgelerinizin tarihlerini öğrenebilir miyim? Fırat: Elbette... Kılıçdaroğlu: 6-12-2006 tarihli değil mi? Fırat:; Evet Kılıçdaroğlu: Çok iyi... Fırat: başka belge göstermeyin.... Kılıçdaroğlu: 3 rapor var... üçüncü rapor 6-12-2006 tarihli... benim dağıtacağım rapor MASAK'a, MAliye Bakanlığına gitti... Ne yaptılar bilmiyıorum Hayali ihracat, 24 Ekim 2000 tarihli raporda.. Rapor MASAK'TA .. raporda hayali ihracat yaptığı mahkeme kararı var.. Ben, yargının kesinleştirdiği bilgiyi, raporun tarihini, düzenleyen kişiyi, MENAS'ın itirazını ve yargının verdiği kararı açıkladım.... Fırat: Kılıçdaroğlu'nun maliye hesap uzmanı olduğunu biliyorum. Moğultay döneminde SSK'ya geldiğini biliyorum. bana bir şey söyleyebilir mi? Bana birşey soracaktı ya? Bayram Çokal adında bir arkadaştı değilmi... Bayram Çolak'ın bu raporu hazırladığını bilmediıini söylerse... Size üç rapor gelecek.. Birbiriyle ilintisi var mı yok mu? Gümrük müsteşarlığınını düzenlemiş olduğu karar benimle ilgili mi değil mi? Bayram Çolak'ın düzenlediği raporu biliyor muydu? Bilmiyor muydu? Herhalde Mersin Belediyesi fazla evrak bulamamış... Ne zaman isterse aynı moderatör başkanlığında toplanalım ama o belgelere sahip olsun. Ne konuşacaksam belgeleri takdim ediyorum.. İKİNCİ İDDİA eroin kaçakçılığı iddiası... Kılıçdaroğlu: '24 ekim 2000 tarihli raporun hazine müsteşarlığından alıp basına dağıtalacağına dair söz istiyorum. bu raporu getireceğini söylerse tartışırız. (Fırat: Siz getirin)... Hah güzel, olay aydınlandı.. İkinci iddiam şuydu.... TIR'larda eroin yakalandı mı yakalanmadı mı? 89 kilo eroinin yakalandığı kesin... Bu olay Vatan gazetesinde yayınlandı. Eroin TIR'ının sırrı diye... Bu haberi okudum. Oradan ayrıldığını söylüyordu. Ayrıldıktan sonra eroin çıkar çıkmaz sorun değil. Polis savcı görevini yapar. Fakat sonra elime belge geçti. Belgenin altında şöyle bir ifade var: İdaremizden, Gümrük Müsteşarlığından her türlü engelleyici işlemin durdurularak tarafıma bilgi verilmesini rica ederim. Bu şu anlama geliyor: Hiçbir ürünümüzün çıkışını, kontrolünü yapmayın diyor.... Gürüz'den sonra Fırat ismi geçiyor... Elimizi vicdanımıza koyup soruyu soralım: Genel Başkan yardımcısı isem benim adımı gümrük müsteşarlığına ylazılan yazıya nasıl konulur? Bu yazı gelen kişi dikkat edecektir. Sayın Fırat burada siyasi nüfuzunu açıkça kullanmıştır. Tartışma bitti... Uğur Dündar'ın isteği üzerine Kılıçdaroğlu ve Fırat, tartışmayı tokalaşarak bitirdiler. Tartışma sonunda AKP'li Fırat ve CHP'li Kılıçdaroğlu Uğur Dündar'ın talebi üzerine el sıkışarak ayrıldılar... sizce bu düelloda galibiyet kime ait ??? yorumlarınız ???
__________________ ![]() ![]() ![]() |
| | |