![]() |
Forumdan Yararlanmak İçin Önce Geyik Merkezine'e Üye olman Gerekiyor.Buraya Tıklayarak Ücretsiz Üye Olunuz.
| ||||||||
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 (permalink) |
| Senior Member Üyelik tarihi: Jul 2007 Bulunduğu yer: kayseri
Ruh Halim: | sayın çok değerli üyeler benim kardeşimin matematik performans ödevi varmış.Bilgisayarda araştırdık detaylı bişi bulamadık.Şimdi ödevin konusu şu: eski ölçü birimleri hani şu okka arşın falan var ya onlar hakkında kısa bilgiler lasım bi bakıverseniz yarına yetişmesi lasım hadi kardeşler be bi el atıverin.... |
| | |
| Site İçi Arama |
Site İçi Arama |
| | #2 (permalink) |
| Super Moderator |
__________________ Sesin ve yüzün çok masumdu ben yanlıştım sen doğru Kimse uyanıp yeni biri olamaz anlayamadığım tek bulgu Acaba neden diye sayıklarken zihnime istemsiz sorgu Farkına varamadık aynıydık yüzlerimizde hep korku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konu Jamjit tarafından (12-03-2007 Saat 03:07 PM ) değiştirilmiştir.. |
| | |
| | #3 (permalink) |
Ruh Halim: | teşekür ederim jamjit ya bende bulmuştum o rayı fakat mesela;okka nın biras açıklaması arşın nedir açıklaması falan bulamadım bunun gibi bulmam gerekio. yine de teşk. |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Super Moderator | Okka Okka (ya da kiyye) Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılmış olan eski bir ağırlık ölçüsü birimidir. Şehir ve kasabalara göre ağırlık değeri farklılık göstermekle beraber, genellikle 1282 gram değerinde kabul edilmiştir. okka eski bir ölçü birimi olarak kabul edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından, 1 Nisan 1931 tarihinde kabul edilen bir kanunla eski ağırlık ve uzunluk ölçüleri değiştirilmiş; böylece okka da yürürlükten kalkmıştır. ==Diğer Ağırlık Birimleriyle Eşitlikleri== 1 okka; 1282 grama, 400 dirheme, yaklaşık 266.66 miskale (1 miskal 1,5 dirheme eşittir), yaklaşık 0.0227 kantara (44 okka bir kantardır), yaklaşık 0.005681 çekiye (1 çeki 176 okkadır) eşittir. Arşın Arşın, metrenin resmen kabulüne kadar kullanılan uzunluk ölçüsü birimi ve aleti. Kullanıldıkları yerlere ve uzunluklara göre arşın: ==Çarşı arşını== Daha çok çarşı ve pazarda kullanılırdı. Metre hesabıyla çarşı arşını 68 cm'dir. ==Bina ve mimar arşını== 75,8 cm'dir. Bu arşının uzunluğunda zamanla değişiklikler oldu. Üçüncü Selim Han abanoz ağacından bir mimar arşını yaptırdı. Bunun ölçü olarak kullanılmasını istedi ve kütüphaneye kaldırttı. Değerli kumaşları bilhassa ipekleri ölçmede endaze kullanılırdı (endaze 65,25 cm'dir). Türkiye'de 26 Mart 1931 tarih ve 1782 sayılı kanunla, arşın ölçü birimi kaldırılıp, yerine metre sistemi kabul edildi. 1933'ten sonra da arşının bütün çeşitleri tamamen ortadan kaldırılıp metre sistemine geçildi.
__________________ Sesin ve yüzün çok masumdu ben yanlıştım sen doğru Kimse uyanıp yeni biri olamaz anlayamadığım tek bulgu Acaba neden diye sayıklarken zihnime istemsiz sorgu Farkına varamadık aynıydık yüzlerimizde hep korku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
| | |
| | #6 (permalink) |
| Super Moderator | 2dk sürmedi Başka uzunluk birimi açıklaması istiyorsan isim ver gidip bulayım. ________ İnternet İstihbarat Timi herşeyden haberdarız
__________________ Sesin ve yüzün çok masumdu ben yanlıştım sen doğru Kimse uyanıp yeni biri olamaz anlayamadığım tek bulgu Acaba neden diye sayıklarken zihnime istemsiz sorgu Farkına varamadık aynıydık yüzlerimizde hep korku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
| | |
| | #7 (permalink) |
Ruh Halim: | o zaman ben sana isimlerini veriim bulabildiklerini gönder jamjit. fersah dirhem endaze fitil şinik dönüm kile batman zerre... bunlar arkadaşım şimdiden teşekürler... |
| | |
| | #8 (permalink) |
| Super Moderator | Fersah, 12000 adıma veya 4 saatlik yola denk geldiği kabul edilen eski ölçü birimidir. Denizcilikde kullanılan eskı Türk gemicilerinin kullandıgı fakat günümüzde pek kullanılmayan 3 deniz miline eşit uzaklık birimi. Yaklaşık olarak 5685 metreye eşittir. Endaze Osmanlı devrinde kullanılan 65 cm uzunluğunda bir ölçü birimi. Atatürk Devrimleri ile 1 Nisan 1931'de kaldırılmıştır. Dönüm 1000 metrekare ölçüsünde bir alan ölçü birimidir. Genelde Türkiyede arsa ve tarla ların yüzölçümünü belirtmekte kullanılır. İngiliz ölçü birimi karşılığı rood'dur. 1 rood yaklaşık 1011,7 metrekaredir. Batman, eski bir ağırlık ölçü birimidir: 1 batman = 7,544 kg yazdığın diğer maddeler ile ilgili bilgiler sana ilk verdiğim linkteki kadar o yüzden bi daha yazmıyorum
| | |
| | #10 (permalink) |
| Super Moderator | downloadım vardı bitmesini bekliyodum zaten vakit kaybı sayılmaz ![]()
| | |
![]() |
| Tags: ativerin |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|