![]() | |
Forumdan Yararlanmak İçin Önce Geyik Merkezine'e Üye olman Gerekiyor.Buraya Tıklayarak Ücretsiz Üye Olunuz. (Reklamları görmezsiniz)
| ||||||||
| Haberler Siyaset, bilişim, ekonomi... Gündem burada atıyor |
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 (permalink) |
| Gold Member Üyelik tarihi: 23 Ocak 2008 Bulunduğu yer: Mıgros
Ruh Halim: | Ruhsatsız havai fişek atölyesindeki patlama, 20 can aldı. Patlama iş merkezini yerle bir ederken, ölen 8 kişinin yangını söndürmek için yardıma gittiği anlaşıldı İstanbul’un saatli bomba üzerinde durduğu ve geçmişten ders almadığı bir kez daha gözler önüne serildi. Davutpaşa’da bir iş merkezinde maytap yüzünden gerçekleşen patlamanın ardından ortalık savaş alanına döndü. 20 kişinin öldüğü patlamada enkazdan 116 yaralı çıkarıldı. İş merkezinin ruhsatı olduğu öğrenilirken, patlamaya ruhsatsız olarak çalışan maytap ve havai fişek atölyesinin neden olduğu belirlendi. Görgü tanıkları iş merkezinde önce küçük bir patlamanın meydana geldiğini, bunun ardından çıkan yangına müdahale etmek için yardım etmek isteyenlerin ve olayı merak edenlerin iş merkezine akın ettiğini söyledi. Meydana gelen ikinci büyük patlamada, yardıma giden kişilerin büyük kısmı can verdi. Patlamada maytap atölyesinin sahibi Selçuk Başlar’ın da öldüğü öğrenilirken, cesetlerden kimliği tespit edilenlerin isimleri şöyle: Hasan Akhun, Halit Alkan, Kazım Nişli, Zübeyir Bal, Yaşar Kara, Kadir Cesur, Orhan Sadal, Ömer Vural, Azerbaycan uyruklu Davruz Mamadov, Hüseyin Taylanoğlu, Lezgi Şimşek ve Heybetullah Güleç. ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR VERDİ Çifte Havuzlar Caddesi’ndeki 5 katlı Prestij İş Merkezi’nin 3. katında dün 09.45’te şiddetli patlamada 136 işyerinin bulunduğu iş merkezi harabeye döndü. 5 bin metrekare alana sahip binada meydana gelen patlamada, çevredeki ev ve işyerleri ile sokaktaki araçlar da büyük hasar gördü. Patlamada binanın ön cephesi tamamen çöktü. Olay yerinde incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Muammer Güler, patlamanın, “maytap, meşale ve havai fişek” ile ilgili olduğunun kesinleştiğini açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da olay yerindeydi. Güler, iş merkezinde havai fişek, maytap, çorap, iplik ve boya atölyeleri ile kazanların bulunduğunun tespit edildiğini, patlamanın büyük bir basıncın etkisiyle meydana geldiğini söyledi. 5 GÜN ÖNCE RUHSAT BAŞVURUSU Olayla ilgili gözaltına alınan bulunmadığını belirten Güler, “Önce 4. katta bir yangın çıkmış. Bitişikteki otoparkta 7-8 vatandaşımız, yangına bakarken bir patlama daha gerçekleşmiş. Patlamada atölyedeki 12 kişiyle yardıma giden 8 kişi hayatını kaybetmiş” dedi. Güler, iş merkezinde patlayıcı deposu veya imalathanesi olarak ruhsatlı bir yer kaydı olmadığını söyledi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, maytap imalathanesinin plastik imalathanesi sıfatıyla 5 gün önce kendilerine ruhsat başvurusu yaptıklarını söyledi. TMMOB İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik de, maytap atölyesinin herhangi bir başvurusu olmadan çalıştığını ve kayıtlarda irtibat bürosu olarak göründüğünü bildirdi. TANIKLAR ANLATIYOR: İnsanlar havada uçuştu Patlamaya tanık olanlar dehşet dakikalarını anlattı. Bölgede önce küçük bir patlama olduğunu belirten tanıklar, bunun ardından olay yerine yardım için koşan bir çok kişinin ikinci patlamada öldüğünü söyledi. Bir kadın, önce deprem olduğunu düşündüklerini, sonra ortalığı kaplayan dumanla birlikte bir patlama daha olduğunu anladıklarını söyledi. Patlamaya tanık olan bir başka vatandaşsa, patlamanın ardından insanların havada uçuştuğunu, tüm bölgenin sallandığını söyledi. İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, patlamanın ardından olay yerine çok sayıda ambulansın sevk edildiğini söyledi. Ambulanslarla 27 kişinin hastanelere sevk edildiğini belirten Bakar, kendi imkanlarıyla hastaneye ulaşanlarla birlikte yaralı sayısının 116’ya çıktığını söyledi. Yaralılardan 8’inin durumunun ağır olduğunu kaydeden Bakar, yaralanmaların çoğunun göçük altında kalmaktan kaynaklandığını belirtti. Bakar, olay yerinde yaralı kalmadığını da söyledi. Geç kalınca kurtuldular İşhanında çalışan ve işe geç kalan bazı vatandaşlar ise her sabah geldikleri işyerlerini yıkılmış bir durumda görünce şok geçirdiler. İşe geç kalan ve patlama sırasında binaya girmek üzere olan Ahmet Kartal ise dehşet anlarını şöyle anlattı: “Ben işe geç kaldığım için acele bir şekilde binanın sokağına girdim. Bu sırada küçük bir patlama sesi duydum. Hızlı adımlarla hana doğru giderken ikinci ve büyük bir patlama meydana geldi. Patlama sırasında ben bir aracın arkasında olduğum için sadece kafama bir parça isabet etti. Çok korkunç bir manzaraydı. İçeride arkadaşlarım var, haber alamıyorum.” -------------------------------------------------------------------------------- İŞYERİ ruhsatsız Patlama yerinde incelemelerde bulunan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, patlamanın meydana geldiği binanın, 1989’da yapıldığını ve ruhsatlı olduğunu belirterek, “Binada 5 işyeri faaliyette bulunuyor. Bunların 2’sinin ruhsatı, 2’sinin ruhsat müracaatı var. Kot yıkama atölyesi de kaçak faaliyette bulunduğu için mühürlenmiş, çalışmaya devam ettiği için Büyükşehir Belediyesi tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş. Binada maytap atölyesi olduğuna dair belediye kayıtlarında bilgi yok” dedi. Ümraniye ders olmadı 10 Haziran 2005’te İstanbul Ümraniye’deki bir havai fişek deposundaki patlamalarda 6 kişi hayatını kaybetmişti. Patlamanın ardından yapılan incelemelerde sitede patlayıcı madde bulundurmanın yasak olduğu, havai fişek deposunun ise gıda deposu olarak kiralandığı ortaya çıkmıştı. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da deponun ruhsatı olmadığını açıklamıştı. Ümraniye’de yaşananlardan ders alınmadı. DUVARI 2 METRE OLMALI İstanbul eski itfaiye müdürü ve öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Havai fişek gibi maddeler şehir dışında özel olarak hazırlanmış depolarda tutulmalıdır. Bunların deposu da özel olmalı, duvarlarının kalınlığı 1-2 metre olmalı. Havai fişek miktarı çoksa, bu patlama birkaç kilometrelik alanı etkileyebilir. İstanbul’un yüzde 70’i kaçak. Denetlemek mümkün değil. İtfaiyenin elindeki personelle denetim yapması 800 yıl sürer” dedi. İHTİMALLER İNCELENİYOR Güler, gazetecilerin “Havai fişek ve maytap üreten atölyedeki patlama sonucu buhar kazanlarının patladığı söyleniyor. Bu doğru mu?” sorusunu, “Patlayıcı maddenin bulunduğu bölümde bir kazan var. Onun da patlaması söz konusu. Onun etkisinden aşağıdaki tekstil atölyelerinin olduğu boya ve çorap atölyelerinin olduğu kazanlarda bir patlama olmuş olabilir. Bütün ihtimaller inceleniyor” dedi. Öldüğünü bilmiyordu Patlamanın gerçekleştiği işhanındaki çorapçıda çalışan 17 yaşındaki Heybetullah Güleç’ten haber alamayan ağabeyi Hakkı Güleç elinde fotoğrafıyla gazetecilerden yardım istedi. Hastaneleri gezdiğini söyleyen Güleç, yaralı listesinde kardeşinin ismini bulamadı. Abi, kardeşini patlamada kaybettiğinden habersizdi. Ne olur oğlumu bul başkan Prestij iş merkezinde yedek parça atölyesinde endüstri mühendisi olarak çalışan oğlu Kadir Cesur’u arayan Güler Cesur, Topbaş’tan yardım istedi. Yaralı listesinde oğlunun ismini göremeyince panik yaşayan anne, oğlunun cep telefonunun polislerde olduğunu öğrendiğinde sevindi. Fatma Cesur’un oğlunu aramak için gittiği hastaneden ayrılmasından 5 dakika sonra, Vali Güler patlamada ölen 5 kişinin ismini okudu. İsimler arasında Kadir Cesur da vardı. |
| | |
![]() |
| Etiketler: 1208, facia, ruhsatsiz |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|