![]() |
Forumdan Yararlanmak İçin Önce Geyik Merkezine'e Üye olman Gerekiyor.Buraya Tıklayarak Ücretsiz Üye Olunuz.
| ||||||||
| Genel Kültür Kendinizi geliştirmeye ne dersiniz ?? Bu bölüm tam size göre ;) |
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 (permalink) |
| Gold Member Üyelik tarihi: Sep 2007 Bulunduğu yer: . . .
Thanks: 46 Thanked 18 Times in 15 Posts | Kültürümüzde oldukça eski bir yere sahiptir.Peygamber efendimiz dönemine kadar uzanır.Düğünden bir gün önce oğlan tarafından bir kaç kadın iyi karıştırılmış kına üzerine görkemli bir kaç mum dikerek kız evine getirirler.Akşam olduğunda eğlence başlar.Yetenekli bir kadın tarafından def çalınır.Tüküler, maniler ve ilahilerle coşku doruğa çıkar.Gelin güzelce giyinmiş kuşanmış olarak ortaya getirilir.Çok çeşitli türküler söylenir.Örneğin; Sabah oldu sabah oldu Sigaram yanmaz oldu. Sigaramın dumanından Gözlerim görmez oldu. Gelinde genellikle şöyle cevap verir; Keklik uçar seke seke Kanadı var teke teke Ben anamadan ayrılmazdım Ayırdılar çeke çeke Burada maharet gelini ağlatabilmektir.Kına gecesinde hem düğün coşkusu oyunla, türkü ile verilirken bir yandan da baba ocağından ayrılmanın hüznü ve duygusallığını yaşar.Kınayı genellikle evli bir kadın sürer.Gelinin avcunun ortasına parmak uçlarına ve ayak baş parmağına kına sürülerek ince tülbent ile bağlanır.Kına yakma işlemi tamamlanınca gelin hanım kız odasına çıkarılır.Oğlan evinden misafir olarak gelen kişilerin dönme olanağı yoksa komöşu arasında pay edilir.Kına yakılırken eş, dost, akrabalara, davetlilere kuruyemiş dağıtılır.Dağıtılan tepsiye sembolikte olsa bir miktar para konur.bu para geline harcanır.Erkeğin kınası ise ayrı yapılır.Erkeğin avcuna bütünüyle kına sürmekten kaçınılır.genellikle parmak uçlarına sürülür.Oğlan evi ve kız evi kına eğlenceleri bittikten sonra ayrı düzenlenmekle birlikte erkek kınası daha çok eğlence tarafı daha ağır basar.burada en çok söylenen ezgi; kınayı getir anne Parmağımı batır anne Bu gece misafiri koynunda yatır anne( Kına geceleri yüzyıllardan beri sevinç ve hüznün bir arada yaşandığı geleneksel törenlerdi.Ayrıca bu gecelerde oğlu evlilik çağına gelmiş annelerin kız beğendikleri ve uzun vadede kısmet aradıkları yer olması bakımından da son derecede önemlidir.Günümüzde şehir kültürünün baskısına direnmeye çalışan kına gecelerimiz köy ve kasabalarımızda son ihtişamıyla devam etmektedir.Bu anlar insan hayatında kolay kolay unutulabilecek anlar olmakla birlikte bir kere yaşanabilir. HALK KÜLTÜRÜ DEFTERİMDEN ALINTIDIR (Ercan bittin sen sana bu defteri vercem burdaki yazıların hepisini sen yazıcan!!!) |
| | |
| Site İçi Arama |
Site İçi Arama |
| | #2 (permalink) |
| Gold Member Üyelik tarihi: Aug 2007 Bulunduğu yer: muğla
Ruh Halim: | teşekkürler TeTu galiba elinle yazdın aferin ![]()
__________________ Ben onlarla değilim ayrıca son sözüm benimle iyi günümde,kötü günümde yardımlaştığınız için teşekkürler |
| | |
| | #3 (permalink) |
| Gold Member Üyelik tarihi: Sep 2007 Bulunduğu yer: . . .
Thanks: 46 Thanked 18 Times in 15 Posts | yok defterden alıp ekrana yapıştırdım hokus pokus dedim onlarda bilgisayara geçti Ercan!!!defterimi yollıcam sana Gözde'nin kısa notlarını sildikten sonra |
| | |
| | #4 (permalink) |
| Gold Member Üyelik tarihi: Aug 2007 Bulunduğu yer: muğla
Ruh Halim: | tamam yolla ama uzatmayalım ayrıca ilgin içn tekrar teşekkürler ![]()
__________________ Ben onlarla değilim ayrıca son sözüm benimle iyi günümde,kötü günümde yardımlaştığınız için teşekkürler |
| | |
![]() |
| Tags: gecesi, kina |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|