![]() |
| ||||||||
| Genel Kültür Kendinizi geliştirmeye ne dersiniz ?? Bu bölüm tam size göre ;) |
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 (permalink) |
| Gold Member Üyelik tarihi: Jan 2008 Bulunduğu yer: Yazılarımda;)
Ruh Halim: | Çikolatanın tarihi 19.yy.da başlar, fakat öyküsü daha da eskidir.İspanyol kaşifler Krıstof Kolomb ve Hernan Cortes, 16.yy. da Orta Amerika da ki yaptıkları geziden yanlarında bir içecekle dönerler.Bu Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş ''kakao''çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde edilen bir içecektir.Aztek dilinde ''ekşi,acı içki'' anlamına gelen ''çikolata'' adında ki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı.İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar. Yaklaşık olarak 100 yıl boyunca gizemini koruyan çikolata Fransa'ya ve Avrupa'nın öteki ülkelerine ancak 17. yy. da yayılabilmişti.Bu yavaş yayılmanın sebebi ise o dönemlerde oldukça pahalı ve sadece elit kesim tarafından içilen bir içecek olmasıydı.1700'lerde İngilizler süt katarak içeceğin tadını geliştirdiler. <Yumuşak, tatlı ve yenebilir yöntemi ise 19.yy.'ın sonlarında bulundu.1876'da İSVEÇLİLER süt ve şekeri çikolatayla karıştırarak bugünkü sütlü çikolatayı yapmayı başardılar Latince adı:''Tanrıların besinidir'' THEOBROMOCACAO adında boyu 4-10m. olan kakao ağacından elde edilir.Gövdeye ve ana dallara yakın bir meyve olan kakaonun olgunlaştığında boyu 35cm.kadardır.Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm.boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur.Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün mayalanmaya bırakılır.Daha sonra da güneşte kurutulmaya bırakılan çekirdekleeer artık fabrikada işlenmeye hazır hale geliiir fabrikada; temizlenir, kavrulur, öğütülür. Macun hali sıvıların yapımında, preslenmiş hali ise; yağının yapımında kullanılır.İçeriğinde inek sütünden süt tozu, peynir suyu, vanilya, soya fasulyesinden elde edilen lesitin maddesi ve daha başka katkı maddeleri, çeşitli tat ve koku vericiler eklenir.Şekerle bir silindir kapta karıştırılıp hamur haline getirildikten sonra şekil verme işlemi, dondurma ve paketleme vs gibi işlemlerden geçtikten sonraa bi güzel miğdeye indiriliiirÇikolata Çeşitleri:[COLOR="black'']Bitter-->Bileşiminde en az %18 kakao yağı+%14 yağsız kakao=%35 kakao kuru mad.içerir. Sütlü-->Bileşiminde en az %2,5yağsız+%25 kakao kuru maddesi ile en az %3,5süt yağıyla toplam miktarı %25'tir. Beyaz-->Bileşiminde en az %20 kakao yağı+%14 süt kuru mad. ve en az %3,5'i süt yağı olan çikolatadır. Dolgulu-->Dış kısmı ürün ağırlığının %25'ini oluştururken üsttekilerin karışımı bir çikolatadır. Pralin-->Toplam ürün ağırlığının en az %25'i bitterdir ve diğerlerinin kombinasyonunun herhangi biri yada dolgulu çikolatayla karıştırılmış çikolata çeşididir. (ühh sanırım yeterince açıklamalı oldu DİP NOT:Çikolata, Seratoni mutluluk hormonu içerir
__________________ ''Nemrud isen ateşten kork!Ateşe gireceksen önce İbrahim ol!. .'' alıntıdır Konu zoe tarafından (02-03-2008 Saat 03:49 AM ) değiştirilmiştir.. |
| | |
| Site İçi Arama |
Site İçi Arama |
| | #3 (permalink) |
| Gold Member Üyelik tarihi: Aug 2007 Bulunduğu yer: muğla
Ruh Halim: | sen bunu TeTu ya anlat ![]()
__________________ Ben onlarla değilim ayrıca son sözüm benimle iyi günümde,kötü günümde yardımlaştığınız için teşekkürler |
| | |
| | #5 (permalink) |
Ruh Halim: | sen gitmiyo muydun hadi güle güle ![]() bu gidişle senden kurtulamıycaz galiba ![]()
__________________ Ben onlarla değilim ayrıca son sözüm benimle iyi günümde,kötü günümde yardımlaştığınız için teşekkürler |
| | |
| | #7 (permalink) |
Ruh Halim: | ben seni bilirim sen haftasonları çaktırmadan açarsın ![]()
| | |
| | #8 (permalink) |
| Gold Member Üyelik tarihi: Sep 2007 Bulunduğu yer: . . .
Thanks: 46 Thanked 18 Times in 15 Posts | sırf senin yüzünden internetten bile soğudum zaten bundan sora sık sık giremicem hafta boyunca işlerim var misafirliğede gitcem ama mesajımı silceni düşündüüm için konuyla ilgili bişi yazmam bana bişi kazandırmıcak |
| | |
| | #10 (permalink) | |
| Gold Member Üyelik tarihi: Jan 2008 Bulunduğu yer: Yazılarımda;)
Ruh Halim: | Alıntı:
sen tetucum zaten en çok seninçin açtım ben bu konyu![]()
__________________ ''Nemrud isen ateşten kork!Ateşe gireceksen önce İbrahim ol!. .'' alıntıdır | |
| | |
![]() |
| Tags: cik0tatanin, tarihc8364si |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|